torsdag 5. juni 2014

Da klassen samlet sammen resultatene kunne vi se noen tydelige tendenser. Generelt for skolen synes jeg det var overraskende mange av elevene som svarte at de tilhørte kristendommen. Er det bare de som er praktiserende kristne som har svart? Det må være et flertall av andre, for det var ikke særlig mange praktiserende kristne i undersøkelsen. Jeg hadde på forhånd inntrykk av at det var omtrent like mange troende kristne og muslimer på skolen, men dette stemte altså ikke. Eller i hvert fall i følge denne undersøkelsen, men den stoler jeg ikke særlig på. Vi fikk tross alt bare tatt 1/5 av skolens elever i betraktning, og det kan skje en stor endring på 4/5. Uansett de som skulle spørre den linja med mest muslimer, spurte kun 1 klasse og den inneholdt kun 1 muslim. Vi hadde til sammen 16 muslimer på hele undersøkelsen av hele skolen, dette er en tydelig feil fordi vi ser mer enn 16 muslimer i friminuttene på skolen, og det er bare de med hijab. Tenk på alle de mannlige muslimene og de kvinnene som ikke bruker hijab. Når vi mangler et såpass stort antall av elevene, kan det være store forskjeller på resultatene.


En ting jeg la merke til når vi undersøkte musikklinja, var at de fleste som krysset under på kristendom, gjorde det i hovedsak fordi de er døpt i den norske kirke. Kanskje de bare vil ha en tilhørighet. Over halvparten av de som har krysset av for religiøse, krysset av for kristendom. Kristendommen var størst og ikke-religiøse kom på andre plass.
Forskjellen mellom skjønn er også stor når det gjelder religion og tro. Vi så på resultatene til studiespesialiserende, der 83 % av jentene og bare 67 % av guttene svarte at de tilhørte en religion. Forskjellen mellom kjønnene var som forventet, i og med at jenter gjerne er mer opptatt av følelser og overnaturlige fenomener mens gutter heller vil være veldig realistiske og jordnære. Ulikheter mellom studieprogrammene var også tydelig. På sciencelinja krysset bare 52 % av jentene og 29 % av guttene av for en religion. Det var som ventet at de som liker realfag er mindre troende enn de på studiespesialisering og musikklinja, da tro strider mot det å være realistisk og den vitenskapelige tenkemåtens fokus på bevis og dokumentasjon. På musikklinja var det ingen muslimer, og det er noe som kan ha med kultur å gjøre.

Musikklinja
Vår gruppe ønsket å undersøke musikkelevenes syn på religion, de som er så opptatt av kunst. Kunst er det jo en del av innenfor religion, men det er og en del som bruker kunst for å uttrykke seg mot religion. Her er noen av resultatene vi fikk:

Kristendom er noe som tydelig dominerer på musikklinja, mens islam ikke er på lista en gang. Vi fikk en del spesielle svar på undersøkelsen.

På undersøkelsen vi har tatt, med elever fra musikklinjen, viste det seg at det var flere jenter som var kristne og ateister enn gutter, mens det det var flertall av gutter i kategoriene ingen og annet (i kategorien var guttene tre ganger så mange som jentene). Humanismen og agnostikere hadde like mange av hvert kjønn i sin kategori. De fleste av elevene i denne undersøkelsen var etnisk norske. Av de tre øvrige elevene så kom to fra Sverige og en fra Polen.



Hvis vi retter oss inn på kristendommen, som de fleste elevene hørte til ser vi at elleve elever av 31 er troende. Fem var ikke troende, syv var «litt troende», tre var «til tider», en var «når det passer», to på «når det trengs» og to på «under høytider».

På alle utenom kristendommen er det ingen som deltar daglig, ukentlig eller månedlig. Flertallet deltar aldri, mens noen deltar under høytider (dvs. at de deltar under høytidene til kristendommen). I kristendommen er det faktisk hele seks stk. som aldri deltar, men 17 av 31 deltar under høytider. 1 person deltar daglig, tre ukentlig og fire stk. månedlig.

På kommentarer skrev noen få elever slikt:

«Det som ikke har noe tilstrekkelig bevis, er blind spekulasjon». Samme person respekterte ikke mennesker med annet livssyn. Han skrev også «Religion er en ide, en ide trenger ikke respekt når det er absurd, så er det absurd». «Ingen har demonstrert at noe åndelig finnes, religion forbindes med sterke følelser, det beviser ingenting. Man kan bli rørt om man ikke er religiøs også».

Denne personen skilte seg ut fra gruppen. Det var bare denne personen og en til som krysset for at de ikke respekterte andre livssyn. En person var ganske annerledes i tankegangen var en jente som skrev «Jobber frivillig i kirken, og har aldri møtt en bedre gjeng med mennesker og miljø.

I undersøkelsen kan vi se kontrastene mellom kristne, hvor troende de er og aktive. Dessuten kan vi også se hvor mye påvirkning foreldrene har ettersom 18 av de 31 elevene som var kristne kom fra en kristen familie.

På skolen viste det seg av at 249 elever som ble spurt var 125 kristne, 16 muslimer, 1 buddhist, 11 annet og 96 elever var ikke-religiøse


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar